Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα

Σπονδυλωτά: είναι η κατηγορία των ζώων που το σώμα τους έχει σπονδυλική στήλη, η οποία αποτελείται από μικρά οστά (κόκαλα).


Ασπόνδυλα: είναι η κατηγορία των ζώων που στο σώμα τους δεν έχουν σπονδυλική στήλη.





     Η σπονδυλική στήλη του ψαριού βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος του. Ξεκινάει από το μπροστινό μέρος, από τα κό­καλα του κεφαλιού, και καταλήγει στην ουρά. Αποτελείται α­πό δύο τμήματα, τον κορμό και την ουρά. 0 κορμός είναι μα­κρύς και αποτελείται από σπονδύλους. Σε όλο το μήκος της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν και προς τις δύο κατευθύνσεις λεπτά και μυτερά οστά (κόκαλα), τα οποία μαζί με τον κορμό συγκρατούν το σώμα του.
Η σπονδυλική στήλη καταλήγει σε ένα κόκαλο στην ουρά.

                                              Ο λύκος



0 λύκος διαθέτει συνολικά 42 δόντια. Τα μπροστινά του δόντια, οι κυνόδοντες, είναι μυτερά, μακριά και δυνατά και τα πόδια του ψη­λά, με φαρδύ πέλμα. Η κατασκευή των δοντιών τού επιτρέπει να συλλαμβάνει,  να σκοτώνει και να ξεσχίζει τις σάρκες των θυμάτων του, ενώ τα ψηλά και γερά του πόδια, χάρη στα πλατιά πέλματα που έχουν, διευκολύνουν το βάδισμα του πάνω στο χιόνι και του επιτρέπουν να διανύει καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, αναπτύσσοντας ταχύτητα 40-50 χιλιομέτρων την ώρα.


Οι λύκοι ζουν κατά οικογένειες, που περιλαμβάνουν το αρσενικό, το θηλυκό και τα λυκόπουλα. Το κυνήγι γίνεται από όλη την οικογέ­νεια. Όταν η τροφή είναι άφθονη, ενώνονται μερικές οικογένειες και σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες, τις αγέλες, που μπορεί να έχουν από δώδεκα ή περισσότερα άτομα. Η αγέλη υπερασπίζεται μια συγκεκριμένη περιοχή και την οριοθετεί. Μέσα στην περιοχή αυτή κυνηγάει ελάφια, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγούς, ποντίκια κ.ά. 
Εκεί μεγαλώνουν και εκπαιδεύουν τα μικρά. Οι άλλες αγέλες ειδοποιού­νται με ουρλιαχτά ότι η περιοχή τους είναι πιασμένη από τη δική τους αγέλη. Οι λύκοι επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους και σήματα.

Ο λύκος μοιάζει με το σκύλο και το τσακάλι.