Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Η μέλισσα, ένα ασπόνδυλο ζώο



Αναδημοσίευση εικόνων από: " Ταξίδι στην χώρα ...των παιδιών"


Η προβοσκίδα της μέλισσας της χρησιμεύει στο να ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια. Το νέκταρ αποτελεί το βασικό συστατικό του μελιού, που είναι η τροφή της.
Στα δυο πισινά τους πόδια οι μέλισσες έχουν μια εσοχή σαν καλαθάκι, όπου μαζεύουν τη γύρη. Καθώς μετακινούνται από το ένα άνθος στο άλλο, για να πάρουν το νέκταρ, μεταφέρουν τη γύρη στον ύπερο του και έτσι γονιμοποιούν τα άνθη. Βοηθούν, δηλαδή, στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών.

Το κεντρί αποτελεί αμυντικό όπλο για τη μέλισσα. Συχνά όμως το κεντρί μένει μέσα στο σώμα του εχθρού, οπότε και η ίδια η μέλισσα πεθαίνει από ακρωτηριασμό.

Τα μέλη της κοινωνίας των μελισσών είναι η βασίλισσα, οι εργάτριες και οι κηφήνες. Το σμή­νος των μελισσών ζει σε κυψέλες. Συλλέγουν το νέκταρ των λουλουδιών, το μετατρέπουν σε μέλι και το τοποθετούν στις κερήθρες που είναι ειδικά τελάρα μέσα στην κυψέλη.
Ο μελισσοκόμος βάζει τις μέλισσες σε ειδικές κυψέλες που μοιάζουν με κιβώτια. Η κυψέλη προστατεύει τις μέλισσες από τις βροχές, τη ζέστη και το κρύο. Τοποθετεί μέσα τεχνητές κε­ρήθρες και έτσι οι μέλισσες αφού δε χρειάζεται να τις φτιάξουν μόνες τους, έχουν περισσότε­ρο χρόνο για την παραγωγή του μελιού. Ο μελισσοκόμος παρακολουθεί τη ζωή στις κυψέλες, τις αερίζει και μαζεύει το μέλι, χωρίς να σκοτώσει καμία μέλισσα. Αν τον χειμώνα δεν υπάρχει αρκετή τροφή, τότε στην περίπτωση αυτή βάζει μέσα στην κυψέλη ζάχαρη. Έτσι η παραγωγή μελιού αυξάνεται πολύ (αλλά η ποιότητα από αυτό δεν είναι καλή).
Οι μέλισσες τρέφονται με μέλι που οι εργάτριες παράγουν. Οταν υπάρχει βαρυχειμωνιά και το μέλι δεν τους είναι αρκετό, τότε για λόγους οικονομίας φονεύουν τους κηφήνες και τους πετούν έξω από την κυψέλη.
Τα προϊόντα που παίρνουμε από τις μέλισσες είναι το μέλι, το κερί και ο βασιλικός πολτός.